Thaise feesten en festivals

De bevolking van Thailand vieren het leven met de filosofie van ‘Sanuk’, dat betekent ‘genieten en plezier’. Feesten zijn zelden ‘plechtig’ maar altijd groots en kleurrijk. Jaarlijkse feesten, religieuze feesten en vieringen van seizoenen zijn een essentieel onderdeel van de Thaise cultuur. Thaise mensen hebben elke maand een feest, zo veel mogelijk, volgens een 13e-eeuwse motto: ‘Wie gelukkig wil zijn, moet dat doen’.

Het Thaise nieuwjaar Songkran wordt gevierd op 13 april. De Thaise bevolking maakt dan Boeddhabeelden schoon in feestelijke ceremonies en jongeren tonen hun respect aan monniken en oudere mensen door op bezoek te gaan. Aan het einde van Songkran, gooien Thaise mensen op straat emmers water op elkaar. Toeristen zijn populaire slachtoffers tijdens deze gebeurtenis.

Bijzonder aangenaam en gezellig is het feest Loy Krathong dat plaatsvindt rond het einde van oktober. Deze viering is afkomstig van een oude traditie en geloof. De rivieren zijn wild na de moesson tussen juni en oktober en zij bedreigen het leven en bezittingen van rijstboeren. Om overstromingen te voorkomen, en ook het danken van de regen die een goede rijst oogst belooft, offeren mensen goederen aan de goden.

Tijdens Loy Krathong worden rivieren, vijvers, zeeën en kreken gevormd in tuinen van het licht. De Thaise bevolking is feestelijk gekleed en komen samen met elkaar. Boten zijn gemaakt van bananen bladeren en gevormd in de vorm van lotus, deze zijn bedoeld om te blijven drijven. De boten zijn uitgebreid versierd met bloemen, wierook, brandende kaarsen, munten, levensmiddelen en persoonlijke bezittingen.

Datums Thaise feesten en festivals,

In februari ‘Makha Puja’. Religieuze mensen komen samen naar de tempels voor een processie van het licht.

In april de ‘Dag van de Chakri’. Ter nagedachtenis van de inhuldiging van de eerste koning van de Chakri-dynastie, Rama I

In mei ‘Visakha Buja’. Het belangrijkste feest van het boeddhisme. Thaise mensen vieren de geboorte en de sterfdag van Boeddha.

In juli bij volle maan ‘Asanha Buja’. Jaarlijkse herdenking van de eerste lezing van Boeddha dat de vastentijd van drie maanden voor de monniken begint.

23 oktober De verjaardag van de koning Bhumibol. Thaise mensen versieren huizen en tempels met kaarsen.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.


Directories